RS

06.05.2016 08:00

Nominační soutěž MRK 2016

Kolesa, Kladruby nad Vltavou

6.-8.5.2016

 

Každý mi říkal "do třetice všeho dobrého a zlého" ... a to tyto nominace splňovaly do písmene.

Když jsem startovala s Angie na NS poprvé byl to neskutečný zážitek a úcta k feně, která mne dovedla až mezi 36 nejlepších ohařů na NS MRK 2014. Pocit se nedá popsat a to že mi bylo jasné, že máme obrovské štěstí, že nezačala hárat před, smazalo všechny chyby z roztěkanosti i chyby pořadatelů. Navíc ty prnví nominace nám přinesly pozvání do Štěpánova a toho si vždycky budu vážit.

Druhé nominace byly jen odskočení si od štěňat a ani jsem nepředpokládala, že bychom s Freunkou mohly uspět. Nebyl čas na přípravu, my byly náhradnice a tak to byla jen odezva na pozvání. Nominace 2015 jsou zatím doposud jedinými zkouškami, ze kterých jsme šly domů, které jsme nedošly.

Na tyto třetí jsme se připravovaly. Nabodováno měl i pan Hendl a Pepík Hauf, Lenka Fialová i Milan Kazda.

Podporu jsme dostaly i od Víti, chovatele, který nám šel střílet a který nás podržel.

 

Pátek byl velmi náročný, horký, slunečný. Začínaly jsme v lese. Klidy bez problémů, šoulačka paráda ... barva ... no barva tipťop 4 hodiny stará, ale při tom vedru a sluníčku, vedena přes holou paseku, byla opravdu náročná. Paseku jsme zdolaly, za pasekou jsem udělala chybu já ještě na řemeni. Byla za ní cesta a mírně fouknul vánek. Freuně to stočilo doprava a já jí nedala prostor a nabádala jí pokračovat v tomto směru. Otroubili nás a já nasadila znova došla pár metrů na lože a vypustila Ňůně. Váhala, barva byla vyprahlá, ale na druhé nasazení jí zavanul větřík a v tu ránu letěla, oznam dodělala nádherně. 

Bohužel jiní na barvě neměli takové štěstí jako my. Chyba pořadatelů/rozhodčích vyřadila pár vůdců, někteří měli štěstí, že při sobě měli vnímavé lidi, kteří si všimli, že barva je stará 5,5 hodiny. Tento problém už se další dny nominací nevyskytnul, také další vůdci už měli barvy prokapané a prošlapané, tudíž o mnoho snažší.

Pokračovaly jsme na velké pole, žár sílil. Společný hon se šel v travinách, kde se točil vítr, což přispělo ke zhoršení známek. V naší skupince jsme měli pár rozlítaných psů, na štěstí jsme byly na druhém konci.

Samostatné hledání bylo v podmínkách, ve kterých by mne ani nenapadlo cvičit, natož připravit NS MRK. Tráva ani ne po kotníky. Zvěř, kterou ráno vypsustili, se stáhla do kvetoucí řepky vedle. Nebylo, co hledat, tak Freuna vystavila a posoupila dva skřivany, aby mi ukázala, že snahu má. Sečteno s větrem, který se nám prudce obrátil na SH, dostala z nosu za 3 a pár dalších horších známek na hledání. V závěru jsme konečně narazily na vypuštěnou zvěř, kterou neměla šanci dlouze odpostupovat, ale napevno vystavila a klidovala. Viktor počkal dostatečnou dobu než slepice odlítla, celou dobu Fréa klidovala, než vystřelil.  Ano, chodím s holkama na hony a po loňském úžasném NBP holt když se střelí, tak jde Fréa přinést. Zde známka z klidů za 2 a II.cena.

Na vodě bylo vidět, že už je Ňůně utahané z vedra. Každý kdo ji zná ví, jak nastupuje do vody - skokem. Tentokráte nalézala a bohužel do hloubky. Přesto pro mne opět odvedla pěknou práci, sledovala kachnu na hluboké a na žádost rozhodčích se nechala odvolat.  Na jejich přání jestě dostala pár povelů do stran, ale nešla už extrémě daleko, vysloužila si za 3, že není dobře ovladatelná na hluboké vodě. Netuším, co tím pan rozhodčí chtěl říct. V rákose pak řádila jako černá ruka na živých kachnách. 

Nominace došla, sice ve II.ceně, ale došla. Přesto ten den nebylo co oslavovat. Pepík s Citem ani nenastoupil a pan Hendl s Nerem ... těžko u srdce.

Přede mnou byly další dva dny, neb jsem přátelům slíbila, že je podpořím.

V sobotu jsme dělaly support Lence Fialové s její úžasnou dlouhánkou. Nutno říct, že fiasku v pátek pořadatelé kompletně změnili terény pro společný hon a samostatné hledání. Ono se jinak chodí v osení, které je do půli lýtek, kde se bez problémů schová zajíc i bažant a jetelina pro samostatné hledání na podobné bázi. Podmínky pro polní práce na úrovni. Velké zklamání přichází, když Vám na nástupu vždy vrchní rozhodčí připomene, že atrapy elektrických apod. obojků jsou zakázané a vy pak vidíte odejít jednoho psa celý společný hon jako samostatné hledání na atrapě elektriky. Smutné je, že takovýto pes se nakonec dostane na seznam 20 psů startujících na MRK. Holkám jsme moc fandily, skončily jako druhé náhradnice.

Z toho co nám bylo řečeno, tak měli 20 bažantů na vysazení/na den nominací, ale jelikož v pátek vypadal ternén tak jak vypadal, museli na odpoledne vysadit další zvěř. Logicky jim tedy na neděli nezbývala ta samá zvěř. To se projevilo. V neděli vypadli 3 psi za chycení vysazené zvěře, která nelítala. Z mého pohledu psi, kteří měli šanci na MRK uspět. Na víc šokem pro mne byl výstup vrchního rozhodčího a následné počínání rozhodčích - "v ceně již uspělo xx psů, tudíž pokud získáte 0 nemáte šanci na postup na MRK, takže pokud si budete chtít vyzvednout paíry a jet domů ..." NS MRK se zapisuje do PP i když neuspějete, pokud ale odjete dříve, tento záznam nedostanete, ale to už nikdo neřekl. Pohledy rozhodčích, když s 0 chtěl někdo pokračovat si nepřejte vidět. Kde je pochopení pro to, že pro některé to může být jednou za život? Na víc standard pozusování také nevydržel. V neděli se posuzovalo jinak než předchozí dva dny. 

Omlouvám se tohle jsem v sobě dusila 3/4 roku.

Po těchto nominacích jsem velmi váhala, zda-li se  MRK účastnit. Byla jsem znechucena a bylo mi líto všech dobrých psů a vůdců, kteří vypadli neprávem.